fredag 5 december 2008

Köttfärspaj


5 Portioner (lagom till två alltså)


Botten

3 dl Vetemjöl

125 g Margarin eller smör

3 msk Vatten


Fyllning

500 g Köttfärs

100 g Bacon eller rökt skinka

1 Gul lök

3 Röda paprikor

1 tsk Salt

2 tsk Mejram

2 tsk Basilika

2 msk (rödvins)vinäger

1 1/2 dl Vatten

2 dl Créme fraiche


Pensling ägg


1. Mät upp mjölet till bottnen i en bunke eller i matberedarens skål. Tillsätt matfettet, delat i mindre bitar, och vattnet.


2. Arbeta snabbt ihop alltsammans till en deg. Platta ut den till en rund kaka. Låt den ligga i kylskåpet medan fyllningen förbereds, ca 30 min.


3. Skär bacon- eller skinskivorna i strimlor. Fräs dem med färsen i en stor stekpanna.


4. Skala och hacka löken under tiden. Blanda ner löktärningarna i fräset.


5. Kärna ur och skär paprikorna i tärningar. Blanda dem med de övriga ingredienserna. Tillsätt salt, mejram, basilika, vinäger och vatten. Sjud försiktigt ca 5 minuter. Blanda i créme fraiche.


6. Häll köttfärsröran i en pajform eller ugnsäker form med låga kanter, ca 25 cm i diameter.


7. Kavla ut degen ca 2 mm tjock. Skär eller sporra ut remsor, ca 1 cm breda. Lägg dem som ett galler över fyllningen. Lägg en remsa runtom kanten.


8. Pensla degen med uppvispat ägg. (Kan ev uteslutas men det ger pajen ett vackrare utseende.)


9. Grädda pajen på galler i nedre delen av ugnen i 225°C, ca 25 minuter. I varmluftsugn i 200°C, ca 30 minuter.


Gott serru!

Inga kommentarer: